Tuesday, 26 November 2013

Kerajaan Diminta Bertindak - Remaja Melayu Jadikan KK Mart Lubuk Utama Mendapatkan Minuman Keras




Sudah lama sebenarnya saya mahu mengulas mengenai penjualan minuman keras secara terbuka yang semakin menjadi jadi di Malaysia ini. Penjualan minuman keras yang pada pendapat saya amat merugikan negara kerana dengan penjualan minuman keras yang meluas telah merosakkan minda anak muda yang ada hari ini. Setakat ini belum ada lagi desakan dari mana mana pihak akan pekara ini melainkan hanya berlagu didalam media sosial sama ada di facebook dan juga Twiiter dan itupun datangnya dari luahan perseorangan.

Saya nak merujuk kenyataan dibawah ini:

Kerajaan disaran supaya mengkaji semula kewujudan kedai dan restoran 24 jam dalam usaha menangani masalah obesiti dan membendung peningkatan kes jenayah di negara ini.
Ketua Penolong Setiausaha Bahagian Pengurusan dan Analisis Maklumat Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Sulaiman Abdul Manan berkata, kajian itu perlu meliputi aspek sosial masyarakat, keselamatan dan kesihatan.
"Perkara ini kita kena adakan satu kajian. Kenapa harus kita mengadakan kedai 24 jam ini? Kalau kita lihat di luar negara tak ada pun kedai makan 24 jam, yang ada pun mungkin 7Eleven. Jadi kerajaan kena teliti semula," 

Bagaimana Obesti mendapat tempat oleh pegawai kerajaan berbanding penjualan minuman keras yang secara terbuka dan semakin menjadi jadi waktu ini? Adakah kedai makan yang beroperasi 24 jam lebih mendatangkan kerosakkan pada tubuh badan berbanding kedai yang menjual minuman keras 24 jam sehari?

Dulu kita dapat lihat penjualan minuman keras melalui kedai serbaneka 7 Eleven yang wujud diseluruh kawasan. Kini KK Super Mart lebih hebat dalam penjualan minuman keras apabila bukan sahaja menjadi pesaing kepada 7 Eleven dalam penjualan minuman keras malah turut menjual pelbagai jenis minuman keras yang bermula dari harga RM 5 ringgit kepada yang bernilai RM 100 Ringgit ke atas.

Pemerhatian saya di 7 Eleven mendapati peremis berkenaan hanya menjual minuman keras jenis Beer dan tidak menjual arak jenis lain. Namun di KK Super Mart minuman keras yang dijual bukan sahaja Beer malah segala jenis macam Whiskey, Vodka dan lain lain turut dijual kepada pelanggan nya. 24 Jam kita dapat lihat premis KK Super Mart dikunjungi pelbagai lapisan masyarakat sama ada Warganegara mahupun warga asing yang membeli minuman keras berkenaan.

Semakin mudah remaja hari ini membeli minuman keras

Lebih malang lagi sejak wujudnya KK Super Mart yang menjual minuman Keras ini mengakibatkan lebih ramai anak anak muda membeli minuman tersebut. Puncanya kerana ianya beroperasi 24 jam tanpa limit dalam menjual minuman keras. Dan juga kerana jenis minuman keras yang dijual mempunyai pelbagai jenama sama ada pembeli boleh memilih untuk yang murah, sederhana ataupun mahal.

Remaja yang tidak mempunyai poket yang tebal sudah pastinya memilih untuk membeli Whiskey yang murah kerana ikut dari pengalaman saya sendiri minuman keras  murah ini hanya berharga RM 5 ke RM 15 sahaja bagi sebotol dan ianya lebih tinggi tahap khayal berbanding minuman keras jenis Beer. Malah minuman keras yang murah dijual di KK Super Mart ini paling laris dibeli oleh golongan muda.


Bohong jika saya katakan anak muda terutamanya anak Melayu tidak membeli minuman keras di KK Mart ini. Saya rasa anda semua mempunyai pengalaman melihat anak Melayu membeli minuman keras di KK Super Mart ini. Malah saya yakin anda juga pernah melihat KK Super Mart menjual minuman keras kepada anak Melayu. Semenjak kewujudan KK Super Mart anak anak muda lebih mudah untuk mendapatkan minuman keras tanpa mengira waktu kerana KK Super Mart menyediakan minuman keras 24 jam sehari.

Apakah pihak kerajaan Malaysia sedar pekara ini? Adakah kementerian yang bertanggungjawap tahu pekara ini? Adakah kita semua terus mahu menutup mata dengan apa yang berlaku? Tindakan sewajarnya perlu dilakukan dalam memberhentikan penjualan minuman keras di semua premis KK Super Mart seluruh negara.

Gesa Premis KK Super Mart Hentikan Penjualan Minuman Keras!

"Yang Jual Cina,
Yang Mabok Melayu,
Yang Untung Cina,
Yang Rugi Melayu"

- Malay Rights











15 comments:

Anonymous said...

nampak sangat kelemahan malaysia dalam menguatkuasakan undang2 islam, kenapa tiada penangkapan dan pendakwaan kepada mereka sebagai pengajaran?

rohaizad Abdul Rahman said...

Bukankah penjualan arak keras (bukan beer) selepas jam 10 adalah dilarang , undang2 ini digunapkai di hypermarket tp mengapa tidak di kk mart ? Oh , maaf , sdgkan pusat hiburan boleh beroperasi hingga ke jam 7 pagi apatah lg kedai 24jam.

Anonymous said...

ghost buster (penguat kuasa agama) makan gaji buta...

mungkin dierang pun membeli jugak kat kk mart..

Anonymous said...

Saya pun heran bagaimana kk mart terlepas dari dari undang undang dengan menjual arak beralkohol.

Mengikut undang-undang kedai atau pasaraya tidak boleh menjual alkohol bermula dari jam 9 pm.

Anonymous said...

ape nak herankan ini lah budaya kapitalis cukung dan rasuah

Anonymous said...

Aku rasa ada perkara-perkara yang kita boleh belajar daripada negara Brunai Darul Salam. Ada undang-undang dan peraturan-peraturannya yang boleh dijadikan tauladan.

Fariq The Humble said...

ANONYMOUS 26 November 2013 21:58, Kalau ada telo letak nama sebenarnya...ada bukti penguatkuasa agama beli arak jgk?
ko tau ke bidang kuasa sapa sbnrnya masalah ni?
ko tgok hassan ali gempur kedai jual arak dkt selangor tp teus kene pancas dgn cina dap, apa citer?
ke ko sbnrnya kaki todi ni?

tebing tinggi said...


MELAYU MEMANG SELALU RUGI ,dah nasib Melayu begitu.

Anonymous said...

papagomo.. nak dapat kt 7e pun boleh.

Anonymous said...

papagomo yg ko kutuk2 cina tu.anak ko tu ade berdarah cina.. tengok muke ko dgn anak ko jauh beza kot. muke ko hitam..anak ko putih

Anonymous said...

Babigomo mlayu clop. Janda ko lebih layak jage anak ko. Ptualang sial. Hidup melayu bagai, tp nikah nk chinadoll je. Aram jadah!

"saya dgn ini membuat penakuan sy bukan papagomo, sy haiWan Asri mantan polis rasuah tiada kena mngena dgn blogger babigomo, sy brani bersumpah mcam Saipul - penipu - Xmampu-Lawan-gay-tua-Bukhari"

Siall ko papagomo! Slagi blom napas ko abis, baik mngaku, minta maaf & tobat..!

Anonymous said...

hati hati bro, warrant berkas dah dikeluar kan, pakai jer wifi kat starbuck atau KFC. tak dapat tracking.

ramai penyokong ko sebelum ni mungkin akan terbalik pada ko. stay strong man

Anonymous said...

Setan nak tunjuk alim.dia pun kaki botol mcm najib haram jadah.oi setan polis tengah cari tu.kahkahkahkah

Malay Rights said...

kita patut desak KK Mart hentikan penjualan minuman keras

Anonymous said...

Hek elehh.. Papagomo komen.. Apa salah ngaku terus trang. Nampak benoor bangang nye. Tulah, byk sgt makan duit khirToyo dulu.