Sunday, 2 March 2014

Komunis bantah subsidi kerajaan untuk jemaah Haji Malaysia




Kos menunaikan ibadah haji pada tahun ini kekal RM9,980 walaupun kos sebenar telah meningkat kepada RM16,115 seorang berbanding RM15,575 tahun lalu, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata walaupun berlaku peningkatan kos, kerajaan mengambil langkah untuk tidak menaikan kos sebagai tanda keprihatinan terhadap kebajikan rakyat. "Setiap tahun akan ada kos tambahan melibatkan tempat penginapan, pengangkutan, penerbangan pergi balik dari Malaysia ke Arab Saudi dan kos mutawif tapi harga masih dikekalkan demi membantu jemaah haji. "Walaupun kos rendah, kita pastikan perkhidmatan diberikan pada tahap terbaik. Kita mahu kekalkan nilai perkhidmatan dan kualiti kepada jemaah haji Malaysia,"

Jamil Khir berkata beliau akan ke Jeddah Rabu ini untuk menghadiri mesyuarat mengenai persiapan musim haji akan datang bersama kerajaan Arab Saudi. "Saya akan cuba mengemukakan rayuan supaya kuota bagi jemaah Malaysia dapat dinaikkan," katanya.

Jamil Khir berkata kerajaan Arab Saudi telah mengurangkan kuota haji untuk jemaah Malaysia kepada 22,000 orang berikutan proses pembangunan dan menaik taraf kemudahan sekitar Masjidil Haram di kota suci Makkah. "Kita faham mereka terpaksa menetapkan kuota jemaah...tetapi kerajaan akan terus memohon dan merayu untuk mendapatkan kuota tambahan sebanyak 10,000 dengan Arab Saudi bagi memenuhi keperluan rakyat negara ini," katanya. - BERNAMA

Terima kasih dan itulah yang kita perlu ucapkan kepada pihak kerajaan Malaysia atas subsidi yang diberikan kepada para jemaah Haji Malaysia. Ini merupakan satu lagi intipati penting dasar kerajaan Malaysia yang menyediakan subsidi buat umat Islam Malaysia yang layak menunaikan Haji di Makkah. Satu pekara yang sebenarnya mendatangkan kebencian pihak Komunis kepada kerajaan Malaysia.

Namun agak terkilan bila ada lagi umat Islam di Malaysia yang mengutuk tindakan kerajaan dalam menyalurkan subsidi buat jemaah haji Malaysia. Mereka yang mengutuk ini sebenarnya lupa bahawa jika kerajaan yang ada hari ini tumbang maka sudah pasti kerajaan Komunis yang mentadbir negara kelak tidak akan memberikan sesen pun subsidi bagi jemaah Haji Malaysia.  Apatah lagi untuk mereka melobi dengan kerajaan Arab Saudi agar kuota jemaah Haji Malaysia ditambah.

Renung dalam dalam maksud tersirat dalam isu ini. Kerajaan kita adalah kerajaan Islam.

- Malay Rights

13 comments:

Anonymous said...

BARUA PAS DAP PKR TAK PAYAH AMBIL SUBSIDI INI.
BAYAR PENUH.
KATA KERAJAAN KOTOR RASUAH......
ORANG CAKAP TAK SERUPA BIKIN..

Fisabilillah as said...

buatlah bantahan depan2 pemberita dasar ini, tahu akibat depa

Anonymous said...

Orang pergi hj ikut swasta

DOZAILAN said...

Utk mengurangkn kos naik haji sila pastikn kalangan eksekutif dan pengarah serta keluarga TH tidak d benar berulangkali ke mekah dan masih ada kalangan jemaah pergi berkali kali ke tanah suci menidakkn yg blum pergi ke mekah utk membuat haji. TH perlu amanah dgn perkara ini

Anonymous said...

Anon 1925 tolong semak sebelum cakap atau tulis. Kamu ada bukti ke. Kalau tulis merapu macam rba punya ayat

Anonymous said...

dozailan, anda pastikah akn apa yg anda katakan itu? ckp jgn sebarang ckp......tahu apa itu NERAKA?

Anonymous said...

Dozailan, ucaplah syahadah dahulu.

Anonymous said...

ini namanyer bangang...pengarah TH,kakitangan xde kena mengena ngan kuota jemaah...x agak2...nak nipu bg la bukti..pergi berkali atas dasar tugas membantu jemaah sbb staf ader pengalaman bukan isu..kang kalu bg service buruk bising...bebal btol...

Anonymous said...

Begitu banyak yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia untuk bantu rakyat terutama umat ISlam namun ramai yang masih tidak tahu berterima kasih dan bersyukur sedangkan Allah dah sebut dalam AlQuran sekiranya kita taidak bersyukur dengan nikmat yang Allah berikan, nikmat akan digantikan dengan azab.

Anonymous said...

Bosan la woiiii Gomo......Buat cite seks Anuar lagi best ma.....Jeng Jeng Jeng

usin said...

dozailan, awak tahu apa sebenarnya kuota haji? pegawai dan staf TH yg bertugas awak anggap berada dalam kuota? lemah mindakah atau dengki khianatkah? tanpa mereka berada bersama jemaah haji di makkah, siapa yang akan mengurus berpuluh ribu jemaah malaysia? dan untuk mengambil peluang mengerjakan haji sambil bertugas adakah dikira salah dan tidak jujur? istighfar dan fikir semula sambil elakkan buruk sangka.

fazillah said...

Tabung Hajilah yang terbaik untuk mengendalikan haji bagi rakyat malaysia tak kira muasasah atau pakage. Tahniah. Rakyat muslim malaysia janganlah biar sesiapa pun menjatuhkan tabung haji yang telah diilhamkan oleh ungku aziz dan dijadikan kenyataan oleh kerajaan BN.

Syabas Tabung haji.

Anonymous said...

papa kongkek sial...I dengar u yang tukang kongkek sai dol ful...lepas tu buat video barua porn nak jual kat porn site US tapi ditolak, that's why u so frust with yahudi, komunis, cina..kerana bangsa ni dah control US. nasihat pada papa kongkek, jaga baik2 nanti kena sondol sai dol ful from the back...dah divideokan utk porn segala ahli UMNO