Monday, 30 December 2013

Ancaman Bom Pada Malam 31 Disember Perlu Diambil Serius Oleh Semua PihakAncaman keselamatan Negara semakin hari semakin menjadi jadi, ini satu pekara yang tidak baik untuk ekonomi negara memandangkan ancaman ancaman sebegini menjejaskan reputasi Malaysia sebagai sebuah negara aman dengan rakyat yang berbilang kaum.

Isu terbaru yang mana emel dari seorang bernama Rahim Ghouse dihantar kepada Ahli Parlimen Pandan YB Rafizi Ramli yang memaklumkan penyediaan BOM amat merbahaya dan boleh dikategorikan sebagai satu ancaman yang perlu diambil serius oleh pihak keselamatan negara terutamanya pihak Polis.

Memetik sumber blog Unspinner:"Nombor handphone dan email semua ngam.

Samada betul atau tidak, Unspinners nasihatkan kepada anak-anak muda supaya tak payah pergi ke perhimpunan haram tersebut. Pasti kecuh ...

Tiada perhimpunan yang tak kecuh.

SOP mereka ada untuk salahkan SB di atas sebarang kekecuhan.

Hakikatnya mereka mahukan kecuh supaya cepat tersebar luas oleh cybertrooper mereka dan boleh terhebahkan satu dunia.

Pasti media-media asing akan memberi liputan. Bab huru hara memang media asing suka. Lagi ada mati, cedera dan harta awam rosak lagi mereka suka."


Sama ada emel tersebut benar tulin ataupun sahih telah dihantar kepada YB Rafizi Ramli hanya pihak berwajib sahaja yang boleh mengesahkannya. Malah YB Rafizi Ramli sendiri boleh membuat pengakuan sama ada benar beliau menerima emel tersebut dari Rahim Ghouse ataupun sebaliknya. Malah adalah amat wajar untuk YB Rafizi Ramli menjelaskan kepada rakyat siapa Rahim Ghouse pengirim emel tersebut. (Rahim Ghouse)


Semalam YB Rafizi Ramli dipanggil pihak Polis bagi membantu siasatan berhubung emel tersebut, dan dari apa yang saya lihat melalui kenyataan kenyataan Rafizi Ramli beliau menafikan emel BOM tersebut dan menyatakan ianya adalah satu propaganda dari Blogger UMNO dan Utusan Malaysia. Ini satu jawapan yang pada saya lebih kepada bentuk provokasi dengan menyalahkan pihak lain kerana YB Rafizi Ramli sendiri seharusnya membantu pihak PDRM bagi menyiasat adakah emel tersebut benar dan tulen berbanding menyalahkan pihak lain.

YB Rafizi Ramli sendiri boleh membersihkan nama beliau dengan membuat laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia SKMM. Saya percaya pihak SKMM akan membantu YB Rafizi Ramli dalam pekara ini kerana SKMM pastinya boleh mengesah sama ada emel tersebut tulen dan diterima oleh Rafizi Ramli ataupun sebaliknya. Kerana jika emel tersebut dipadam sekalipun ianya tetap boleh dikesan oleh pihak SKMM.

Sama ada YB Rafizi Ramli dianiaya ataupun tidak hanya beliau boleh memberikan jawapan sebenar kepada pihak berwajib PIDRM dan SKMM.

Pendapat saya sebagai seorang warganegara Malaysia yang waras sudah pasti saya mengambil serius emel tersebut kerana apa yang terkandung didalam emel tersebut adalah satu ancaman yang boleh diterima pakai oleh akal dan kewarasan. "PANIK" dan itulah yang cuba diterjemahkan melalui emel tersebut kerana apabila Bom bom tersebut meletup maka ianya akan mewujudkan rasa panik rakyat yang hadir pada malam tersebut.

Kehebatan media sosial tidak dapat dinafikan dan adalah tepat jika saya nyatakan peluang dan ruang akan diambil sebaik mungkin untuk memastikan suasana panik akan disebarkan secara meluas melalui rangkaian media sosial. Dan adalah tidak mustahil akan ada individu individu yang cedera daripada serpihan bom tersebut dan ianya menjadi semakin rancak sehingga berjaya menarik perhatian rakyat dan juga media antarabangsa.

Jika benar ianya berlaku sudah pasti seluruh dunia akan melihat Malaysia sebuah negara yang tidak selamat dan ini menjadikan kuasa asing akan lebih mudah untuk masuk campur ke dalam negara melakukan lebih lagi daripada pengeboman tersebut.

Harapan saya sebagai rakyat Malaysia adalah meminta kepada rakyat untuk tidak turun ke Dataran Merdeka pada 31hb Disember ini bagi mengelakkan sebarang insiden yang buruk berlaku. Banyak lagi tempat lain yang boleh dikunjung oleh rakyat Malaysia selain daripada Dataran Merdeka.

Kita harus ingat kuasa asing sentiasa mahukan Malaysia dalam keadaan yang huru hara agar mereka senang untuk melakukan penindasan sepertimana yang berlaku kepada negara negara lain terutamanya negara Islam di dunia.

- Malay RightsNo comments: